„ A politikusok genetikailag kifejezetten közel állnak a homo sapienshez. Már-már épp olyan emberek, mint mi vagyunk. Az igényeik persze talán túlzóak és olykor betegesek, de ők sem csupán szavazatokra éhesek, hanem szeretetre is. A hatalom mellett ugyanúgy vágynak a szépre és a jóra és persze egy pindurkával még több hatalomra. Időnként hajlamosak egy kis rosszcsontkondásra, de amellett, hogy képesek gyűlöletet gerjeszteni, képesek szeretni is. Mert a politikus is ember, csak éppen ezt már mindenki elfelejtette. Ők maguk is. Előadásunk azonban még épp időben figyelmezteti őket.”

Vinnai András, a darab egyik írója

A DEKK Színház január 19-én mutatja be a Politikusok lelki világa című darabját, amelynek szereplői most megmondják, szerintük milyenek a politikusok.

EGGER GÉZA
„Színház és politika, színész és politikus egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Mondják, hogy Napóleon a kor legendás színészétől, François-Joseph Talmától vett beszéd- és mozgásórákat. A jó színészek magukban távolságot tartanak az általuk játszott szerep és a saját személyiségük között. Előadás után szögre akasztják Hamletet, és színészkocsmákban anekdotázgatnak félrészegen. A választások után már a politikus sem foglalkozik nyugdíjemelésekkel és hasonlókkal, inkább közbeszerzési ügyeskedéssel lazítja el a választási hajrában megfáradt idegeit.

 

 

 

 

HAY ANNA

„Hogy a politikus munkája javarészt színjáték-e? Persze, hogy valamiféle színjáték. De a munkája során mindenki eljátszik valamilyen szerepet, miért pont ők ne játszanának? Szerintem még egy színész is be tudna jutni a parlamentbe pusztán a színészi képességeivel. Sőt! Sok képviselő eleve szerényebb szövegtanulási, improvizációs, illetve fogalmazási készségekkel rendelkezik, mint egy átlagos színész.”

 

 

BÁNKI GERGELY

„Egy színésznek az a dolga, hogy felerősítsen magában érzéseket, és azt minél erőteljesebben tudja kimutatni. Ezzel szemben egy politikusnak éppen ellenkező a dolga. Neki állandóan tagadnia, takargatnia és felülviselkednie kell.”

 

 

 

 

 

SZABÓ ZOLTÁN

„Semmit sem tudok a politikusok lelkéről, bár minden bizonnyal van nekik. Örülnék, ha egyszer beszélgethetnék velük. Sok kérdésem lenne. Az tetszik bennük leginkább, hogy van köztük alacsony, magas, sőt, egészen átlagos testalkatú is.”

 

 

 

 

A POLITIKUSOK LELKI VILÁGA – Bemutató: 2018. január 19. (minden jegy elkelt, következő előadás: február 15., jegyvásárlás itt)

Író: Egger Géza, Znajkay Zsófi, Mózsik Imre, Litkai Gergely, Vinnai András

Rendező: Bánki Gergely

Szereplők: Hay Anna, Bánki Gergely, Egger Géza, Szabó Zoltán

Produkciós vezető: Mattyasovszky Zsolnay Bálint

Helyszín: Jurányi Inkubátorház Nagyterem