Rod Martin kanadai pszichológus 2003-ban egy rangos pszichológiai újságban publikált tanulmánya szerint az alábbi a kategóriák léteznek:

1. Egyesítő
2. Segítő-inspiráló
3. Agresszív
4. Önostorozó

Az első lényege a közösségi érzés erősítése, összekacsintásokkal, ugratásokkal. A második lényege, hogy minden helyzetben megtaláljuk a vicceset, ezáltal javítva a közérzeten, az életszemléleten.

Happy Ha Ha GIF by The Joy Experiment - Find & Share on GIPHY

A harmadik a szarkazmusról és nevetségessé tételről szól, míg az utolsó humorstílus lényege, hogy teljesen őszintén felfedjük hibáinkat és gyarlóságainkat, ezzel kiváltva elismerést, együttérzést.

A kutató szerint mindenki humora ezekből áll össze, de értelemszerűen sokaknál egy-egy irány dominál. És sokat el is árul a használójáról: az első kettő kategória például inkább az extrovertált emberek sajátja.

A lényeg azonban az, hogyan használjuk a humorunkat személyes kapcsolatainkban és a problémák kezelésében, nem az, hogy mennyire vagyunk viccesek

– mondta a pszichológus, aki egy tesztet (sajnos csak angolul elérhető) is összeállított, amellyel kideríthető, hogy melyik kategóriába tartozunk.

Forrás: Business Insider