Több generációnyi humorista számára ő volt a műfaj legendás keresztanyja, ő alapította meg és haláláig vezette a híres Los Angeles-i Comedy Store-t, amelyről mi is írtunk korábban, és ő volt az, aki a ’70-es években úgy változtatta meg a műfajt, hogy egy csapásra népszerű lett a stand-up.

Mitzi fia, a színész Pauley Shore szerint anyja a szívét és lelkét adta a műfajnak, és számtalan feltörekvő tehetség útját egyengette.

A Comedy Store egyfajta műhely és iskola volt, ahova a humoristák eljárhattak, gyakorolhatták az anyagaikat és egymástól is sokat tanultak.

Mitzi ráadásul felgyorsította a tempót: 20 percben limitálta egy fellépő műsoridejét, így egy este alatt 6 humoristát láthatott a közönség.

A klubban indult Jay Leno, Robin Williams, Richard Pryor, Roseanne Barr, Jerry Seinfeld, David Letterman vagy éppen Jim Carrey karrierje is, aki egy általa festett képpel búcsúzott hajdani mentorától:

Richard Pryor, Mitzi Shore, David Letterman és Robin Williams. Szép és szomorú csoportkép: már csak Letterman él közülük.

Nem volt egyszerű eset, sok stand-upos azért hagyta ott a Comedy Store-t, mert Mitzi nem mindig akart fizetni, viszont támogatta és segítette a női fellépőket egy olyan korban, amikor az még tabunak számított, hogy nő lépjen a színpadra. Whoopi Goldberget is ő indította el a pályán.

Erről az időszakról szól a Showtime sorozata, a Szénné égek idefent (I’m dying up here), amit itthon egyébként az HBO-n láthatsz.

Forrás: Time