Amikor 1974-ben bemutatták a Csukás István meseregényéből készült Keménykalap és krumpliorr című filmet, 15 éves voltál. Gyerekként nézted ezt a filmet vagy már kicsit felnőttként?

Az én életemből a gyerekfilmek kimaradtak, így a Keménykalap és krumpliorr is. Akkoriban már inkább a Rockyt és hasonló felnőtteknek szóló filmeket néztem.

 

Azért a híres bemondások nyilván megvoltak: „Itt van, megjött Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri”, „A kankalin sötétben virágzik” és hasonlók…

Persze, ezeket a szállóigévé lett bemondásokat ismertem, mint mindenki, bár szerintem az emberek egy részének fogalma sincs arról, hogy ezek honnan származnak.

Rendeztél Shakespeare-től Molnár Ferencen át Örkényig sok mindent. A gyerekdarabok színpadra állítása nyilván teljesen más. A gyerekek játéknak fogták fel a próbafolyamatot vagy feladatnak?

Eleinte játéknak, de nagyon hamar tudatosítottam bennük, hogy ez egy feladat, amit azért kell komolyan venniük, hogy a végén megint játék lehessen.

 

Azért próbák alatt hagytad őket játszani is?
Persze, hiszen nem akartam kicsi színjátszó robotokat gyártani.

Mit gondolsz a gyermekeknek szánt darabokról, filmekről általában? Elég, ha azok csak könnyed kikapcsolódást jelentenek számukra, vagy nem árt, ha tanulságokkal is szolgálnak?

Szerencsések a mai gyerekek, mert nem az aranyoskodó, bárgyú és nyálas Walt Disney-filmeken kell felnőniük, hanem a Shreken vagy a Jégkorszakon, amik sokkal izgalmasabbak és többrétegű alkotások. Ezért aztán az őket kísérő szülőknek sem kell a moziban kínosan fészkelődniük, hiszen ezek a filmek nekik is adnak valamit. És most mi is igyekeztünk olyan színházi előadást csinálni, ami nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is érdekes.

 

A TRIP Hajónak mit jelentenek a Dumaszínház gyerekdarabjai?

Sokat. Szerencsés találkozás ez a Dumaszínházzal. A Dumaszínház gyerekdarabjai nem csupán sokszínűvé teszik a TRIP Hajó kínálatát, de egyre erősebb arculatát is adják annak.

 

Bemutató: május 5., 10.30

Helyszín: TRIP Színházhajó (1011 Budapest Batthyány tér, Kassa hajó)

Előadók: Kerekes József, Pille Tamás, Kalmár Gergely, Csifó Dorina, Fábián Nikolett, Bahrami Bence, Coelho Matteo Dániel, Vető Samu, Ambrus Attila, Drahos Nina, Illés-Nagy Maja

Artisták: Molnár Gréta, Hellenpárt Levente, Buti Gordon, Cserép Tímea