Ludas Matyi bosszúinak száma

A kötelező olvasmány akkor jó ha rövid. Rossz belegondolni, hogy milyen hosszú lenne a könyv, ha Lúdas Matyi négyszer vett volna elégtételt Döbrögi uramon, akiből valószínűleg nem is maradt volna sok.

A háromkirályok

Na ez speciel egy igaz történet, ugyanis volt egy negyedik király is, Giuseppe, aki viszont nem fért be a kicsiny jászolba. Meg amúgy is nem tömjént, mirhát vagy aranyat vitt, hanem pálpusztait. Lehet, hogy mégsem a kicsiny jászol volt a baj…

Dévényi Tibi bácsi három kívánsága

A legenda szerint a magyar igazság (lásd alább) miatt lehetett hármat kívánni a Lemezlovastól. Egyszer egy sajóbábonyi kisfiú véletlenül négyet kívánt (banán Bécsből, egy dedikált Grósz Károly-óriásposzter, találkozni Cicciolinával és 2 gramm kannabisz), apukáját másnap fekete Volga szállította a helyi pártbizottság épületébe.

Sándor-József-Benedek

Valószínűleg nem ragadt volna meg ennyire a magyar nyelvi hagyományban, ha még van mellettük mondjuk egy Kázmér vagy egy Ödön. “Sándor, József, Benedek, Ödön, zsákban hozzák a meleget” – ugye, hogy sántít? Nem is rímel.

A háromszög oldalai

A laposföld-hívők egy külön alszektájához tartozók szerint ugyan a háromszög mint olyan nem létezik, az csupán a négyszög egyik verziója, egyszerű optikai csalódás. (Egyébként, ők azok, akik szerint hangyászsünök alapították a Római birodalmat, és szerintük Zinadine Zidane valójában egy kabátgomb), de mi makacsul ragaszkodunk hozzá, hogy a háromszög így jó, ahogy van, és egy negyedik oldal hülyén állna neki.

via GIPHY

Szentháromság

Itt is eredetileg négy volt, de szerencsére az idő lefaragta háromra. Atya, fiú, szentlélek és Zsolti. Már annak idején sem értette senki, hogy került oda Zsolti, így borítékolható volt, hogy majd kikopik a katolikus mesterhármas mellől.

via GIPHY

A három nővér

Kevesen tudják, hogy Csehov eredetileg egy negyedik nővért is szeretett volna beleírni a sztoriba Olga, Irina és Mása mellé. Ő lett volna Kása, a kissé zabos, de érzésekben (és rostban) gazdag húg. A szereplő végül az író egy másik darabjában, a Fránya bácsiban tűnik fel.

A magyar igazság

Filozófusok sora megtanított minket arra, hogy az igazság mindig relatív, vagyis ha úgy nézzük, akkor lehet több igazság is. Magyarországon ráadásul alapból többfelé szakadt a valóság, és így az igazság is, szóval bőven elég három is. Nem kell ráadás.

Amiből viszont nem sok a négy: fellépőből a Four Stars-előadásokon. Alább a következő előadások listája, ahol kipróbálhatod, milyen tökéletesen eltalált mennyiség a négy ezeken az esteken! Jó szórakozást!