Tetszett a műsor?

Kicsit félve ültem be az előadásra, de nagyon meglepett a szakmaisága és az előadók felkészültsége. Szórakoztató volt, felüdülést jelentett és szakmailag is hiteles volt.

Szabad-e a humor nyelvén beszélni a szexualitásról?

Szabad, mert sok feszültség, szorongás kapcsolódik ehhez a témához, és kell néha egy kis katartikus nevetés, hogy ezek oldódjanak. Nem véletlen, hogy a szexualitás nagyon gyakran a viccek alapanyaga is. Az előadásaimban én magam is gyakran szúrok közbe egy-egy poént, hogy könnyítsek a témán.

Amikor bármely korban a politikával viccelődtek/viccelődnek a humoristák, sok esetben a tehetetlenség miatt nyúltak/nyúlnak ehhez a kifejezési formához. Aki a szexualitással viccel, az is jobb híján teszi ezt?

Freud mondta egyszer, hogy vannak esetek, amikor a szivar csak egy szivar.

A szexualitás annyi lehetőséget rejt a viccelődés terén, hogy nem feltétlenül jelenti azt, hogy aki tréfálkozik vele, a szexuális életének a hiányát pótolja ezzel. Valamenyiünknek voltak vicces, kínos kalandjai, kudarcai, a szexualitáshoz köthető zavaros történetei, amelyek éppen elég gyújtóanyagot adnak a tréfálkozáshoz.

Persze, ha valaki csak és kizárólag erről beszél a mindennapokban, arra azért a pszichológus is felkapja a fejét.

A szexualitás kifejezései, tartalmai adják a trágárság alapjait is, így hát sikamlós terep lehet ez egy előadó számára.

Ez igaz, nem is könnyű meghatározni azt, hogy hol a határ a között, hogy valami szellemes vagy egyszerűen csak vulgáris. Azt hiszem, a humor jelenti a határvonalat. Ha a közlés tartalmaz humort, akkor szalonképes lehet, ha egyszerűen csak vulgáris, akkor öncélúan közönséges. A Szex a lelke mindennek című előadás ettől zseniális. Ízlésesen húzta meg a határt, nem ment át vulgárisba – önfeledten nevettünk.

Ha már itt tartunk: miért pont a szexualitás kifejezési jelennek meg a káromkodásban?

Mert a szexualitás és a káromkodás a két legerősebb ösztönünk. Márpedig a káromkodás verbális agresszió, amelyben ekkor össze van kapcsolva, és egymást erősíti ez a két dolog.

Tanulhatnak-e a nézők az előadásból bármit, ha igen, mit?

Az különösen tetszett, hogy szakmai tudásbázisra épült. Megjelentek benne a szexualitással kapcsolatos a napi topikok, és mélyebb összefüggések is, amelyek a nézőben felébreszthették annak vágyát is, hogy ezeknek a műsor után érdemes utánanézniük.

Abban mindenképpen segít, és arra megtanít, hogyan tudunk megfogalmazni olyan dolgokat, amelyekről amúgy nehezebben beszélünk.

Van tabu egy ilyen műsorban?

Létezhet. Olyan dolgokkal nyilván nem szabad viccelni a szexualitással kapcsolatban sem, amiken az alanyok nem tudnak változtatni. Nem szabad embereket megsérteni érzéseikben, nem tanácsos a mássággal, a testi problémákkal tréfálni. Azokkal a dolgokkal, amelyek valakinek szenvedést okoznak, és mégsem tud rajta változtatni. De itt ilyennel nem találkoztam.