Új, önálló estjére készül Mogács Dániel, aki most az élet azon dolgaiból csavar ki poénokat, amelyekről azt hinnénk, maga a szomorúság. De kiderül: mégsem!

Az előadás címe Emberfej. Ez mi ez?

Tipikus karaktereket, hétköznapi életszituációkat, gondolatokat jelenítek meg az előadásban, ez lesz az est motorja. Klasszikus stand-up comedy. Mindennapi harcainkról és arcainkról szól.Az őszintétlenségről, a mások kedvében járásról, a lelkünk megerőszakolásáról.

Kevés ember meri felvállalni, hogy milyen is valójában, mert lehet, hogy az, ahogy ő jól érezné magát az nem trendi vagy nem közkedvelt. Rengeteg humort rejt magában, ha tudjuk kívülről szemlélni bénázó, vakvágányon száguldozó lényünket.

Nem könnyű azt kívülről szemlélni. Egyáltalán: mi a probléma a világgal szerinted?

A teremtetlen ember. Aki úgy gondolja, hogy őt nem teremtette senki, ő csak úgy lett, van és elmúlik. A létezésének pedig nincsen semmi lényege. Mostanában ez a materialista világkép uralkodik, és szerintem ez okozza a legtöbb problémát. A teremtetlen ember szöszmötöl, lényegtelen bajaival foglalkozik, kicsi csatáit vívja, nyomkodja a mobiltelefonját, közben az élet fő ösvényéről lesodródik.

A fő ösvényről való lesodródás okait már filozófusok, gondolkodók is kutatták, nem sok sikerrel. Ráadásul ebben hol a viccfaktor?

Sokkal jobban élvezem, ha olyan dologból lehet kicsavarni a poént, ami eredendően talán nem humoros. Ami az, azt elég tovább adni. Nekem az a feladatom, hogy vicceset csináljak abból, ami különben nem vicces.

Akkor nincs könnyű dolgod, mert elég mókás országban élünk. Itt szinte minden vicces, ami körülöttünk a közéletben történik. Ha már itt tartunk: politika lesz a műsorodban?

Talán súrolom, de már nem látok benne semmi érdekeset. Ebben az országban nem lehet úgy foglalkozni vele, hogy az emberek azt gondolják, amit én. Mindenki tovább gondol mindent, képtelenség középen maradni. Ráuntam és szánalmasnak tartom az egészet.

A műsor alcíme: A kicselezett hétköznapok.

Ez pedig a megúszásról szól. Az emberek – magamat is beleértve – megpróbálják megúszni a mindennapok kihívásait. Burokba zárják magukat. Nem megélik, hanem megkerülik a pillanatot, ezért legtöbbünknek kiszámítható és ingerszegény az élete. A fejlődés, és a technika segítségével próbáljuk elbliccelni az életben való részvételt. A dolgainkat pedig úgynevezett okos tárgyakra bízzuk.

Hát igen, ez már valóban vicces terep, az okos zokni, okos gyertya, okos vécé…

Az okos vécé szerintem akkor volna igazán okos, ha elugrana a szar elől, vagy eléd rohanna, ha rohansz felé… Az okos dolgok persze segítik is a jónépet, de érdekes, hogy a sok segítség ellenére az embereknek mégis egyre kevesebb idejük marad. Az okos cuccok segítségével egy pillanatra sem esnek ki a mókuskerékből…

Normális dolog székelés alatt levelezni az ügyfelekkel miközben egy gép alulról öblít?…

Lesz a műsorban báb?

Lesz egy bábkolléga, aki OKJ-s tanfolyamon egy hónap alatt képezte át magát kidobóból mentálhigiénés szakemberré, és így ad kétes taktikai tanácsokat a mindennapokra.

EMBERFEJ

avagy

A KICSELEZETT MINDENNAPOK

Mogács Dániel önálló estje

Bemutató: 2019. január 25. 19.30 Corvin Dumaszínház