Hol tartok most? Hol fogok tartani 43 esztendősen? Ehhez hasonló kérdéseket boncolgat majd új önálló estjén Tóth Edu. A Hozzád képest (Edu 36) című előadás 2019 elejétől lesz látható a Dumaszínházban, de néhány fontos kérdésre már most választ kaptunk a humoristától. Interjú.

Annyit elárulhatsz előzetesen, hogy hol tartasz most és hol szeretnél tartani 43 évesen?

Ahol most vagyok, az jó, az teljesen oké. Negyvenhárom évesen remélem, épp az új könyvemet írom majd, és közben az előző könyvet olvasom fel vagy dedikálom valahol, és persze fellépésekre járok. Úgy tervezem, hogy napi húsz órát az addigra már tízéves kisfiammal töltök, három órában könyvet írok, a maradék egyben pedig szorongok, amiért kevés idő jut a barátaimra.

Alvás? Nuku?

Hú, tényleg, az alvás. Hát majd valahogy be kell sűríteni a gyerekkel töltött időbe.

Nem vagy még túl fiatal a hol tartok-típusú súlyos kérdésekhez?

Azért is foglalkoztat a téma, mert van egy érdekes helyszín, ahol a mostani napi húsz órámat töltöm: a játszótér. Most is épp onnan jövök. Na, ott például rendkívül gyakori, hogy az apukák méregetik egymást, vagy, hogy jönnek az anyukák, és rákérdeznek, hogy én miért vagyok a játszótéren, és ha ott vagyok, akkor miből él a családunk. De engem amúgy is lenyűgöz, hogy a harmincas-negyvenes korosztálynak mennyire fontos, hogy a hozzájuk hasonló korúak épp hol tartanak, ez egy olyan koordinátarendszer, ami állandóan változik.

Ezek szerint játszóteres sztorik is elhangzanak majd?

Naná, onnan rengeteg ihletet lehet meríteni. Kezdve az anyukával, akit életemben először látok, és akivel még odáig sem jutottunk el, hogy „ti melyik bölcsibe jártok”, de máris azt meséli, hogy Vivienkének milyen a kakija; egészen az olyan szülőkig, akik lehozzák a gyereket a játszótérre, és mintha végig azon igyekeznének, hogy a kicsi minél rosszabbul érezze magát.

Beszélsz majd az érettségi találkozódról is, ami szintén remek terep a méregetésre-hasonlítgatásra. Ha most hétvégén lenne az esemény, mivel menőznél az ex-osztálytársaidnak?

Azt nem tudom, de most úgy érzem, legszívesebben kimennék velük egy erdőbe számháborúzni. Vagy gumilabdákkal tűzharcoznánk. Vagy ahogy az ország Baranyán kívüli régióiban ismerik: kidobosóznánk, esetleg kapitányoznánk, az még konkrétabb.