Új önálló estjéről mesél Litkai Gergely egy nehezen beinduló interjúban.

Elárulod az est címét?

Miért?

Mert szeretnénk tudni.

Az a címe, hogy Miért?

Értem. És miért ez a címe?

Mert ez a kedvenc kérdésem.

Oké, akkor miről fog szólni?

Az ötlet onnan jött, hogyha Siritől kérdezünk valamit, akkor is a miértekre adja a legfurább válaszokat. De mi, emberek sem szeretünk a miértekre válaszolni, azt gondoljuk, hogy ha adunk egy frappáns választ a kire, a mitre, az megoldja a miértet. De miért? Erre keresem a választ.

Milyen témák kerülnek szóba?

Főleg olyanok, amikbe naponta botlunk bele, de sosem a miértre kérdezünk. Például

a színes ruhák mosásakor a feleségem arra kényszerít, hogy napszaktól függetlenül vegyek le mindent, ami kék. Eddig nem mertem megkérdezni, hogy miért. Vagy, hogy az emberek egy csomó olyan izmot fejlesztenek ki, amiknek nincs hétköznapi haszna. Az állatok viszont egyáltalán nem sportolnak szabadidejükben. Vajon miért?

Mostanában több humorista is nyilatkozott arról, hogy már nem feltétlenül a poénok számát helyezik előtérbe estjeiken, hanem szeretnének fontos mondanivalót is átadni.

Én a fontos tréfákra törekszem. Ha van bennük mondanivaló, az azért van, mert a jó tréfáknak van tétje, és a téthez általában valamilyen fontos kérdés boncolgatása vezet.

De azért mint szakmai vezető örülsz ennek a trendnek? Netán ellenzed?

Amennyiben vicces marad az előadás, és nem alakul át a Dumaszínház tragédiaközponttá, akkor örülök. Az a jó szerintem, ha a néző egy nagyot nevet és utána kezd el gondolkodni, hogy most min is röhögött önfeledten. A csak csendben gondolkodó néző nem éppen a legjobb visszajelzés egy stand-upos számára.