Érdekes cikk jelent meg nemrég a Magyar Narancsban a humorkutatásról. Kránicz Dorottya többek között azzal foglalkozik, lehet-e tanulni a humorérzéket, és hogy milyennek látjuk a vicces embereket.

Kiemeltünk az írásból néhány izgalmas kijelentést:

  • A legfrissebb kutatások szerint a humorérzéket nagyjából fele-fele arányban határozza meg az öröklés és a környezet.
  • Tisljár Roland pszichológus, a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa szerint a kutatások azt bizonyítják, a jó humorérzék sok előnnyel jár a társas kapcsolatainkban, és még egyéb kvalitások hiányában is népszerűségre tehetünk szert általa.
  • A vizsgálatokból az is kiderül, hogy a vicces embereket vonzóbbnak látjuk.
  • Egyeseknél a humor védekezési mechanizmusként működik, bár Tisljár szerint ez nem tudatos, inkább „reflexszerűen tör elő azokból, akiket megijeszt az érzelemkifejezés”.
  • A szakértő szerint a humor erősítheti a csoporthoz tartozást, csökkenti a társas szorongást.

A cikkben megszólal Ráskó Eszter is, aki szerint nem fontos, hogy egy humorista férfi vagy nő, hiszen amikor felmegy a színpadra, levetkőzi a nemét, és a „sztori szolgálatába állítja az arcát és a testbeszédét”.

A humorista elmondta:

„Szerintem felesleges genderkérdést csinálni a humorból. Rengeteg nőnek van jó humora, csak sajnos sokan tartanak tőle, hogy ront majd a megítélésükön, ha inkább viccesnek tartják őket, mint intelligensnek.”

 

Fotó: Wikimedia