Texasi otthonában, 74 éves korában meghalt Peter Mayhew, aki Csubakkát játszotta a Csillagok Háborújában.

„Peter csodálatos em­ber volt, a legemberibb vuki: nagy szív, gyengéd természet. Jó barát volt, megszakad érte a szívem”

– így emlékezett meg róla George Lucas, a Star Wars filmek alkotója. De nemcsak George Lucas szíve szakad meg a közel 220 centi magas színészóriásért, hanem a Dumaszínház humoristáiéi is.

 

 

 

 

– Nagyon fáj, hogy úgy veszítünk el egy nagyszerű színészt, hogy az igazi hangját nem is hallottuk, mert rozmárok, oroszlánok, tevék, medvék, nyulak, tigrisek és borzok digitálisan összekevert hangján morgott végig egy karriert – mondja Kovács András Péter.  –  Csubakka volt az, akihez én – szőrösként – különös érzékenységgel tudtam viszonyulni. Peter Mayhew közel kétszázhúsz centi magas volt, bár a színpadon állítólag én is magasnak látszom, azért mégsem mérném magam hozzá.

 

 

 

 

– Az is tragédia, hogy meghalt, de tetézi bajt, hogy fiatal vuki halt meg – teszi hozzá Aranyosi Péter. – A Kashyyyk bolygón ugyanis sokkal tovább élnek, mint a Földön, és itt az lehetett a baj, hogy a földi levegő nem olyan jó, mint ott. Peter Mayhew kedves ember volt, egyszer láttam vele egy interjút, úgyhogy én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hallhattam a hangját is. Szomorú vagyok, hogy elment Csubakkát, vagy, ahogy a filmben emlegették, a “molycsemegét” alakító színész. Óriási volt!

(Fotó: Wikipédia és IMDB.com, Dumaszínház)