A Dumaszínház szilveszteri sorozatában, az év utolsó napján 14 órakor Kovács András Péter lép fel a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol Életed filmje című előadást búcsúztatja. A Dumaszínház a jegybevételből több millió forintot ajánl fel a Családok Átmeneti Otthonának, amely nehéz helyzetbe került kisgyermekes anyákat és családokat fogad be.

 

 

– Örülök, hogy az én szilveszteri fellépésen ezúttal nem csak a helyszín nagysága és az időpont miatt lesz különleges, hanem, mert a célja is az – mondta Kovács András Péter, amikor tavasszal először beszélt erről az eseményről.

– A Magyar Vöröskereszt Budapesti Főigazgatósága által Csepelen üzemeltetett Családok Átmeneti Otthonában olyan családok élnek, akiknek nincs hova menniük, kitették őket az albérletből, önkormányzati bérlakásból, olyanok, akik a devizahitel tartozásuk miatt szegényedtek el, vagy bántalmazás elől menekültek ide. A saját családom anyagilag és érzelmileg is biztonságban van, és örömmel tölt el, ha csak egy kicsivel is, de más családokat is közelebb tudok juttatni ehhez a biztonsághoz.

 

– Négy helyen, négy ellátási formában segítünk a bajba jutottaknak– mondja Weigl-Kiss Erika, az intézmény vezetője. – Van anyaotthonunk, családi szállónk, krízisközpontunk ahol azok élnek átmenetileg, akik családi bántalmazás elől menekültek el és van kiléptető lakásunk is olyanok számára, akik már nem igényelnek napi segítséget. Az ide érkezőkkel egy évre kötünk szerződést, ennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy pótolni tudjuk azokat a hiányzó készségeket, anyagi feltételeket, végzettségeket, amelyek az önálló élethez szükségesek. A módszerünk csoportmunkából és egyéni esetkezelésből áll. Segítünk a családtervezésben, a gyermekek gondozásának módszereiben, a konfliktuskezelésben, abban, hogy a hozzánk került családok hogyan lépjenek ügyesen a munkaerő- vagy a lakáspiacon, hogyan gazdálkodjanak okosan. Mindehhez készítettünk egy saját társasjátékot is, ami pontosan leképezi azokat a nehézségeket és megoldási lehetőségeket, amik az életben is előfordulnak. Olyan tudásokat igyekszünk átadni, amelyekkel a mindennapi életben biztonságosan mozognak.