Történelmi pillanat: Mérő László a Corvin Dumaszínházban lép fel.

A népszerű matematikus-publicista-pszichológus-játékfejlesztő műsorával a jól ismert Tudományos Stand Up sorozat a Dumaszínházban is debütál, méghozzá október 5-én – ez lesz az első állomása az utazásnak, amely során a legnagyobb koponyák intelmei értő fülekre találhatnak egy-egy laza beszélgetés keretében.

Amikor stand-upról beszélünk, a legtöbben a fejükben akaratlanul is hozzákapcsolják a comedy-t is a dologhoz, és kizárólag a humorra, jókedvre, kínos odaszúrásokra asszociálnak. Pedig a stand-up műfaja önmagában jelentheti pusztán azt is, hogy egy előadó kiáll a nagyközönség elé, hogy közvetlenül nekik prezentálja a műsorát – akár tudományos témában is. Pontosan e célból alakult meg a Tudományos Stand Up nevet viselő kezdeményezés, hogy nagy szaktudású emberek átadhassák a tudásukat a megjelenteknek egy kevésbé tudományos, de annál lazább beszélgetés közben.

Ősztől a Dumaszínház is otthont ad hasonló programoknak: első körben Mérő László áll a Corvin Dumaszínház színpadára, hogy a véletlen matematikájáról és pszichológiájáról meséljen.

A sok, kétségtelenül érvényes fizikai és biológiai felfedezés mellett pszichológiai szempontból továbbra is hit kérdése marad az, hogy létezik-e véletlen

– olvasható a professzor műsorának ismertetésénél, ahol már jegyeket is lehet váltani az októberi eseményre.

Mérő után a következő fellépő Bod Péter Ákos lesz. Az őrületes pénzösszegekről szóló Általános költségvetési GAZ-SÁGOK című estje november 4-én lesz látható. Figyelem: az előadáson olyan adatok hangozhatnak el, amik még annak is roppant tanulságosak, aki laikusnak gondolja magát állampénzügyekben. Ráadásul ebben a témában nincs is igazából laikus: a közös büdzsé lényege pont olyan, mint a családi költségvetésé – vannak bevételek, kiadások, aztán a végén a fejek vakarása, ha a lyukak betömésére hitelt kell majd felvenni.

Érdekesség, hogy az előadást Mérő László is megtekinti, így a Tudományos Stand Up két előadója egyszerre lesz a helyszínen.

November 28-án Pogátsa Zoltán árulja el nekünk az Alapjövedelem előnyei című előadásában többek között azt is, hogy a Feltétel Nélküli Alapjövedelem hogyan változtatja meg gyökeresen a társadalmat.

 

Tudományos Stand Up – Mérő László: A véletlen matematikája és pszichológiája
2022.10.05. – 19:30
Corvin Dumaszínház
Jegyvásárlás

Tudományos Stand Up – Bod Péter Ákos: Általános költségvetési GAZ-SÁGOK
2022.11.04. – 19:30
Corvin Dumaszínház
Jegyvásárlás

Tudományos Stand Up – Pogátsa Zoltán: Alapjövedelem előnyei
2022.11.28. – 19:30
Corvin Dumaszínház
Jegyvásárlás