– Miért Cefre Palota?

– Mivel sokkal korábban kellett címet adnom, mint hogy az anyag összeállt volna, ezért belemagyarázhatom, hogy a még erjedésben lévő estre utalok, de azt is, hogy ez a Palota a műsor, vagy maga az ország. A palota termeiben egy-egy hamis mítosz fészkel. És még tudnám folytatni, de majd inkább februárban.

– Az esthez ajánlóként egy sokatmondó Weöres Sándor idézetet írtál, ami így hangzik:

“Amelyik nemzet fölényben akar lenni más nemzetek fölött: hóhérrá, vagy bohóccá válik. Nemzetük életét elmocsarasítják, kik nemzetük valódi, vagy vélt erényeit hangoztatják s a kíméletlen bírálatot tűrni nem akarják. A legnagyobb csapás, ami egy népet érhet, ha egyoldalú irányítással az ítélőképességét tönkreteszik. Az ilyen nép elzüllik és mennél vásáribb kalandor nyúl érte, annál könnyebben odadobja magát. Nincs az a kívülről jövő veszedelem, végigdúlás, évezredes elnyomás, mely ezzel fölérne.”

– Sokszor csalódtam már a jól hangzó műsorajánló szövegek után az előadásban. Enyhén szólva nem mindig fedik a valóságot ezek a reklám szólamok, ezt próbáltam parodizálni, félig meddig komolyan, persze.

– Milyen összefüggést látsz a szeszfogyasztás és a közéletben zajló események között?

– Szorosat.

– Mit gondolsz az adómentes pálinkafőzésről, amiért nemrég még szabadságharc folyt?

– Erre az első estemben válaszoltam már. Azt gondolom, hogy a számtalan képmutató, önbecsapó hülyeség egyike, hogy egy füves cigiért máglyát raknának a kamaszok alá, a sokkal nagyobb problémát jelentő alkoholizmust viszont dicsőítik, támogatják, ösztönzik. Mellesleg én legális szereket használok (főleg bort), de tisztában vagyok vele, hogy károsak, viszont jók és finomak! Hát akkor: egészségünkre!