Mogács Dániel új önálló estjében nem tesz mást, mint újra rácsodálkozik a mesékre és feltárja a bennük rejlő humort.

Hamarosan bemutatásra kerül az új önálló ested Mogács mesék címmel. Milyen tematikára épül az előadás?

Ahogy a cím is utal rá, a meséket fogom kivesézni. Egyelőre dolgozom az előadáson, ezért még nem tudom biztosan milyen tematika szerint fogok haladni. Lehet, hogy szerzők alapján, vagy a témájuk szerint veszem sorra a meséket, de az is lehet, hogy egy adott történetet szedek szét, feltárva a benne rejlő humort.

Mi adta az ötletet ahhoz, hogy mesékkel dolgozz?

Mindig szerettem a legendákat, a történelmet. Egy mese folyamatosan változik, vannak mesemondók, akik mindig másként adják elő a történeteket. A Rohandó élet című önálló estem egyik legsikerültebb része is a mesés rész, amihez a nézők segítségét kértem. Ez egy improvizatív, önfeledt játék volt, és ezt szeretném újraélni a közönséggel egy hosszabb előadásban. A mese az a formátum, ami végtelen szabadságot ad, lehet komoly, tanító, szomorú és sötét, vagy őrült és vidám. Rengeteg megírt mese van és még több, amit még nem írtak meg. Mivel ez a téma számomra kiapadhatatlan, hosszú távú terveimben szerepel ebből az előadásból egy sorozatot csinálni, amely különválogatja a meséket szerzők alapján, tematikusan, vagy valamely tulajdonság szerint és egy-egy est specifikusan ezekkel a mesékkel foglalkozna.

Hogyan vesézed ki a meséket?

Megnézném részletesen az írókat, a szereplőket, felhasználom azt is, hogy mit mondanak a pszichológusok, történészeknek egy-egy mese hátteréről. Megnézzük az adott művet gyerek és felnőttszemmel.Előadom, ki hogyan mesél otthon a szenilis nagypapán és a választásra készülő politikuson át a kiégett bonvivánig és esetleg megpróbálok ott helyben improvizálni én is egy mesét. A korábbiakhoz hasonlóan ez is inkább egy színházhoz közelebb álló produkció lesz. Például terveztetek hozzá díszletet és használom is azt, ami a stand-up előadásokra kevésbé jellemző. A meséket régen inkább a felnőtteknek írták az én mesém is nekik íródik.

Lesz benne közreműködő is?

Bábokat fogok használni a Rohandó élethez hasonlóan. Hogy élő közreműködő lesz-e az előadásban az egyelőre legyen titok.

Mikor és hol fogod bemutatni?

Októbert tizenötödikén tervezzük bemutatni a Thália Színház Arizona stúdiójában.