Most már mindenki tudja, hogy Ukrajnában Volodimir Zelenszkij az új elnök, miután a humorista-producer a szavazatok nagyjából háromnegyedét szerezte meg az elnökválasztás második fordulójában.

Zelenszkij már 17 évesen televíziós humorbajnokságban vett részt, majd saját filmgyártó céget alapított, amely leginkább a vígjáték műfajban jeleskedik.

Ironikus, hogy a humorista-politikust A nép szolgája című sorozatból ismerik a legtöbben, amelyben épp elnököt játszik: történelemtanárként készít egy korrupcióellenes videót, amely népszerű lesz, és a főhőst hamarosan megválasztják Ukrajna elnökének. Az országban 2017 decemberében regisztráltatták a filmsorozat címével megegyező nevű pártot.

Nem Zelenszkij az első humorista, aki sikeres a politikában, elég, ha csak Beppe Grillóra gondolunk: az 5 Csillag Mozgalmat alapító olasz politikus korábban ismert humorista volt az országban – fesztiválokon, tévéműsorokban lépett fel, saját showműsora is volt.

Guatemala jelenlegi elnöke, James Ernesto Morales Cabrera, rövidebben: Jimmy Morales is humorista, sitcom-színész volt, mielőtt óriási fölénnyel megnyerte a választásokat, és az áprilisban Budapesten járt zseniális humoristáról, Eddie Izzardról is közismert, hogy politikusként kívánja folytatni pályafutását, na és persze itt említsük meg a főpolgármesteri címért bejelentkezett Puzsér Róbertet is, aki ugyan nem humorista, de évek óta sikeres standup-esteket tart.

 

Képünkön: Kvartal 95 est. Fotó: Vadim Chuprina /Wikipedia