Mi a közös a következő két halmazban?

  1. Katapán, Kövecs, Napóleon, Pamfil, Vérbulcsú, Böngér és Hadúr
  2. Délibáb, Gerle, Hófehérke, Orália, Őzike, Pipacs és Skolasztika

Segítünk. Valamennyi hivatalos magyar keresztnév. Az első halmaz férfi-, a második női keresztneveket tartalmaz. Idézhetnénk erről a különös és helyenként vicces listáról még bőven, merthogy immár 4070 keresztnév közül válogathatnak azok a szülők, akik ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy gyermeküket Kovács Pamfilnak, esetleg Kelemen Böngérnek nevezzék el, netán Juhász Gerlének, hogy a Kiss Oráliáról már ne is beszéljünk.

Több humoristának is született gyermeke az elmúlt hetekben, hallottunk tehát arról, milyen nehéz egy újszülöttnek keresztnevet választani. Segítségül a legfrissebb lista: a napokban fogadott el új keresztneveket a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa. Ha a gyermek nőnemű, akkor lehet a jövőben például Bekkának, Cirelnek, Kuntinak keresztelni, ha fiú, akkor meg Buldusnak, Nimernek vagy Viggónak.

 

Nem engedélyezték viszont egyebek mellett a Dodo, a Pistike, a Napfi,a  Kopasz és a Szöcske, Dudi, Cinke és Mézy keresztnevet, és ezt mi megértjük. Hogy nézne már ki a Papp Napfi vagy a Szabó Szöcske? Akkor tényleg legyen inkább Papp Buldus, vagy Szabó Kunti.

Mindjárt jobban hangzik.