A magyar csoda – ezzel a címmel érkezik Rainer-Micsinyei Nóra új önálló estje. A főszereplővel beszélgettünk.

 

A Mixát Dumaklubban lépsz fel az új esteddel, láttad már az új helyszínt?

Már tervezem egy ideje, hogy megnézem – érdekelnek az új estek is, és persze arra is kíváncsi lennék, milyen a helyszínen a flow.

Mi a magyar csoda?

Az új estem apropója, hogy szűk egy évet Bécsben töltöttem egy ösztöndíj miatt. Onnan ingáztam; mondhatjuk, hogy egy személyben utolértem Ausztriát. Ott döbbentem rá, mennyire fontos része a személyiségemnek a magyarság. Nem olyan értelemben, ahogy a politikusaink szokták ezt hangoztatni, hanem ahogy hozzáállok az élethez, amilyen reflexek szerint működöm. Hogy mit gondolok a szemétgyűjtésről, hogy hogyan közlekedem, vagy mi az első gondolatom, ha hozzám szól egy idegen az utcán. Bécs nagyon közel van, mégis hihetetlenül más az ottani mentalitás. Az estemen azt próbálom megfogalmazni, mi az a közös valami, ami bennünk, magyarokban teljesen máshogy van összerakva.

Például?

Például, hogy nehezemre esik fizetni bizonyos szolgáltatásokért, vagy hogy vezetés közben másodpercek alatt kerülök agyvérzésközeli állapotba. Vagy, hogy amikor egy ügyintézővel hoz össze a sors, újra ötéves leszek, és szinte várom, hogy megalázzon – ez itthon rendre meg is történik, és nagyon meglepődöm, ha mégsem. Ezt az érzést, ezt a jelenséget hívom a magyar csodának.

Oké, de miről szól az est?

Hogy minden pátoszt nélkülözve, humorral és öniróniàval beszélhessünk a magyar identitásról és mentalitásról; és röhöghessünk azon, hogy milyenek vagyunk mi.

Erősebb a közéleti-politikai vonal, mint az előző esteden?

Mivel a magyar identitás a jelenlegi politikai közbeszédnek is központi témája, hangsúlyosabb lesz ez a vonal, de nem a napi politikai események, hanem az általános közérzet szintjén, és össze lesz fésülve a nagyon is személyes dolgaimmal, a rádöbbenéseimmel és megéléléseimmel.

Lesz, aki meg fog sértődni?

Inkább azt remélem, hogy sok olyan ember lesz, aki magára fog ismerni.

Milyen új infókat tudhat meg a közönség Rainer-Micsinyei Nóráról, a családjáról, mindennapjairól?

Például azt, hogy nagyon csúnyán lemaradtam a babaváró hitelről. Őszintén röstellem, mert a kedvenc tárgyam a pénz. Azért remélem, hasznos tagja lehetek a társadalomnak, úgy is, hogy még az előtt el mertem kezdeni öregedni, mielőtt teleszültem volna Európát.

Milyennek látod most a humorista karriered? Szeretnéd, ha a stand-up dominánsabb lenne a sok egyéb munka között?

Nagyon szeretném, mert a szakmai életemben nagyon kell a sokszínűség, és a stand-up egy új szelet ebben. Nagyon élvezem, és remélem, még jó sokáig csinálhatom.

 

A magyar csoda – Rainer-Micsinyei Nóra önálló estje – BEMUTATÓ
2023.10.29. – 19:00
MIXÁT DUMAKLUB
Jegyvásárlás