Los Angeles-ben, valamikor a ’70-es évek elején egy busz elé lép Clay Appuzzo, a szupertehetséges bostoni olasz-amerikai stand-up humorista (A Marvel-filmekből ismert Sebastian Stan érett, komoly alakítása). Véletlen vagy öngyilkosság? Hiszen aznap este sikerült az álma, eljutni Johnny Carson esti show-jába, ami akkor minden stand-up humorista álma volt. Belépő volt a sikerbe, utána már nem kellett ócska kis klubokban 5 percekért könyörögni a tulajnak, vagy lepukkant night klubokban viccelődni részeg kanos disznóknak.

A történet valójában itt kezdődik: egy búcsúztatóra összegyűlnek Clay pályatársai és volt szerelme, Cassie, aki szintén humoristaként akar befutni. Mindannyian a Cellar nevű helyen lépnek fel rendszeresen, csiszolgatják anyagaikat a Goldie nevű sokat látott és tapasztalt tulaj értő irányítása alatt.

A hely és a karakterek nem véletlenül hasonlítanak a valóságra.

Az amerikai nyugati part stand-up központja volt a Comedy Store (a sorozatban Cellar ~ a Pince), amelyről mi is írtunk korábban. Ennek teljhatalmú ura volt Mitzi Shore (~Goldie), akinek halálhíréről áprilisban számoltunk be. Az egész szakma gyászolta őt, tucatnyi humorista és színész pályáját egyengette sajátos (nem éppen finom) módszereivel. Köztük a fiatal Jim Carrey-ét is, aki a sorozat egyik producere. És be is zárult a kör.

Magyar szinkronos előzetes:

A Szénné égek idefent részeiben a stand-up történelmének egyik meghatározó korszaka tárul fel rendkívüli részletességgel. Mindenki megállás nélkül dohányzik, iszik, kokózik, éppen hogy vége a hippikorszaknak, ébredezik az új Hollywood. A korszak hangulatát tökéletesen megidézik a kocsik, a jelmezek, a díszletek, a frizurák. A poénok erősek és kíméletlenek (masszívan 18 pluszos a sorozat!), és amit látunk az valójában a szakma mindent, és mindenkit bedaráló harca azért, hogy a stand-up társadalmilag elismert és elfogadott előadóművészi műfaj legyen.

Az első rész megtekintése után pedig nagyon úgy néz ki, hogy Clay szerelme lesz a fókuszban, az ő igazi felnövéstörténetét látjuk (szintén erős mellékszálak kíséretében). Időnként megjelenik előtte Clay is, aki kíséri őt ezen az úton és már az első részben kimondja az igazságot: ha igazán hiteles nevettető akarsz lenni, akkor a színpadon mindent el kell mondani, mindent ki kell adni. Ismerős? Ha végignézünk a mai amerikai stand-up eliten, akkor azt látjuk, hogy az igazán nagy sztárok esetében már az a minimum, hogy a saját életüket könyörtelenül felboncolják a színpadon.

Cassie-nek is rá kell jönnie, hogy az olcsó viccelődés korszaka lejárt, a nézők erre már nem kíváncsiak, nem ezért ülnek be egy stand-up műsorra. És eszünkbe juthat a csodálatos Mrs. Maisel is, aki az ’50-es évek New York-jában egészen más okból, de hasonló útra lépett. Szóval a Szénné égek idefent nemcsak a stand-up rajongóinak ajánlott, hanem azoknak is, akik valaha elgondolkodtak azon, hogy kiállnak a színpadra és nevettetni fognak.

Feliratos előzetes: